11 november 2015

PvdA Cuijk: vluchtingen welkom!

PvdA Cuijk is van mening dat de gemeente haar verantwoordelijkheid moet nemen en een steentje moet bijdragen om statushouders, asielzoekers en vluchtelingen (tijdelijke) opvang en huisvesting te bieden. 

Uiteraard hebben we er begrip voor dat sommigen dat bedreigend vinden. We hebben er geen begrip voor dat vluchtelingen bij voorbaat worden uitgemaakt voor uitschot en worden bejegend als mensen die ons willen beroven van onze rechten en voorzieningen. Schandalig. En schandalig dat door de toonzetting die gehanteerd wordt, de meer genuanceerde geluiden niet gehoord worden. Dat niet iedereen het ermee eens zal zijn met wat er uiteindelijk gebeurt, is duidelijk. Want ook bij het huisvesten van asielzoekers zal Not In My Back Yard (Nimby) aan de orde zijn. Wij zullen, als gemeenteraad, hierin onze verantwoordelijkheid moeten nemen.

PvdA Cuijk vertrouwt erop dat dit college de goede dingen doet en de bewoners van Cuijk hierin zo veel mogelijk betrekt. Wij staan hierin vierkant achter onze burgemeester. Vluchtelingenwerk, Radius, onderwijsinstellingen en andere organisaties zijn ook belangrijk voor dit traject. Wij gaan ervan uit dat zij bij de hele voorbereiding en straks, als de woningen er staan, de samenwerkingspartners van de gemeente zijn.

Als PvdA vinden wij ook hier de menselijke maat belangrijk. Wij roepen dan ook iedereen op om statushouders, asielzoekers en vluchtelingen die ontheemd en ontredderd hier aan komen, gastvrij te ontvangen mocht hier een opvanglocatie komen. Raadsleden en iedere Cuijkse burger kunnen een steentje bijdragen door te helpen deze mensen te laten aarden in dit land. Hen te helpen met de dagelijkse dingen, die voor ons normaal zijn maar voor hen wellicht vreemd zijn.

Laat ons er voor ze zijn!

De gemeenteraad van Cuijk steunt de burgemeester en wethouders hierin en laat dat zien via twee raadsbreed aangenomen moties over huisvesting voor vluchtelingen en voor statushouders.

Waar ben je naar op zoek?